Martin Parýzek
Californianwines.eu, sommelier
Co vám sommelierství přináší na osobní a profesionální úrovni, a proč stojí za to se na tuto cestu vydat?
Svět vína je nekonečné poznávání vinařských regionů a stylů vín. Díky této profesi objevuji vína, která si poté rád užiju i doma s rodinou, nebo přáteli. Cesta k sommelierství je trnitá, ale krásná v tom, že po každém studiu, či směně v restauraci většinou následuje sklenka dobrého vína.
Jaký je váš sommelierský sen?
Mým sommelierským snem je dovršit studia organizace poskytující sommelierské kurzy.
Jaká je Vaše oblíbená vinařská oblast v České republice a co ji dělá pro Vás výjimečnou?
Oblíbenou vinařskou oblastí je Morava, podoblastí Mikulovská a obcí Pavlov. Pavlov je první vinařská obec, kterou jsem na Moravě navštívil, mají zde vinařství moji oblíbení vinaři a nabízí i úžasná panoramata z hory Děvín.
Natálie Válková
Vinařství Válka, sommelier
Co vám sommelierství přináší na osobní a profesionální úrovni, a proč stojí za to se na tuto cestu vydat?
V sommeliérství jsem objevila obor, který mě baví, naplňuje a neustále nabádá k učení se a objevování něčeho nového. Zároveň mi umožňuje posouvat vlastní hranice a neustále na sobě pracovat. A samozřejmě ochutnávat spoustu skvělých vín! Je to práce snů!
Jaký je váš sommelierský sen?
Postupně se vypracovat mezi českou sommelierskou špičku. A do budoucna třeba i mezi tu světovou. Je to rozhodně běh na dlouhou trať, ale pro mě je důležité nedávat si nízké cíle. Jenom tak, se člověk může posouvat stále dopředu.
Jaká je Vaše oblíbená vinařská oblast v České republice a co ji dělá pro Vás výjimečnou?
Jednoznačně Morava! Do krás jižní Moravy jsem se zamilovala přibližně před sedmi lety a tehdy by mě ani ve snu nenapadlo, že si za manžela vezmu vinaře a Morava se tak stane i mým domovem. Nyní společně vedeme naše rodinné vinařství Válka v Nosislavi.
Rudolf Johannes
KRATOCHVÍLOVCI – SPIRIT OF THE WORLD, sommelier
Co vám sommelierství přináší na osobní a profesionální úrovni, a proč stojí za to se na tuto cestu vydat?
Znáte hezčí práci, než degustaci nápojů a jejich párování s gastronomií ze všech možných regionů světa, cestování po úžasných destinacích, neustálé sebevzdělávání a pak předávání informací zákazníkům a hostům, kteří je náležitě ocení? Já nej!
Jaký je váš sommelierský sen?
Ochutnat ta nejlepší světová vína a ušlechtilé destiláty, které jsou pro obyčejného smrtelníka téměř nedostupné. Ale sen každého sommeliera musí být především spokojení hosté.
Jaká je Vaše oblíbená vinařská oblast v České republice a co ji dělá pro Vás výjimečnou?
Srdcovka Morava, Mikulov a Valtice. Ale procházka po vinicích na severu Čech, Mělník, Žernoseky, to je velká paráda.
Tomáš Hanel
Restaurace 420 – sommelier
Co vám sommelierství přináší na osobní a profesionální úrovni, a proč stojí za to se na tuto cestu vydat?
Jednak vnímám tuto profesi jako osobní cestu sebevzdělání ve světě nápojů a gastronomie, ale především jako poslání, jehož hlavním cílem je uspokojit rozmařilé potřeby lidí, a k tomu jim poskytnout co nejvíce relevantních informací a perfektní servis.
Jaký je váš sommelierský sen?
Být maximálně užitečný, tedy co nejlépe využít svých znalostí a dovedností. Pak by bylo krásné získat uznání kolegů, dostat se na špičku v oboru a dosáhnout úspěchu na mezinárodní úrovni. Procestovat za vínem kus světa. To je můj cíl.
Jaká je Vaše oblíbená vinařská oblast v České republice a co ji dělá pro Vás výjimečnou?
Narodil jsem se v Praze a vinice v naší metropoli jsou mi tak nějak blízko, pokud volit ale jen jednu oblast nebo spíše podoblast, tak Mikulovskou. Vlašáky z okolí pálavských vrchů mají moje největší sympatie z tuzemských vín.