Nejlepším českým sommelierem roku 2017 je Kamil Prokeš

Starý Plzenec 27. říjen 2017 – Vítězem jubilejního 20. ročníku BOHEMIA SEKT Trophée se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. V soutěži, jejíž slavnostní finále se uskutečnilo v pražském Rudolfinu, se mu mezi dvacítkou kolegů dařilo nejlépe jak ve znalostních, tak praktických dovednostech. Ty zahrnovaly například obsluhu hostů imaginární restaurace v podání herečky Ani Geislerové a režiséra Jana Hřebejka. Na stříbrné příčce se umístil David Král z BOHEMIA SEKTU a třetí místo patří Libuši Vrbové z vinařství U Vrbů.

„Na BOHEMIA SEKT Trophée jsem soutěžil potřetí, v minulých letech jsem vždy skončil v semifinále. Na soutěž jsem se připravoval celý rok a dostat se do finále pro mne byl dosavadní vrchol, taková meta,“ říká nejlepší český sommelier Kamil Prokeš. S tímto náročným povoláním má bohaté zkušenosti, již během studia působil jako sommelier v Národním salonu vín ve Valticích a později ve známých moravských vinařstvích Réva Rakvice a Vinselekt Michlovský. V roce 2007 s bratrem založili vinařství Proqin a před dvěma lety založil své vlastní rodinné vinařství.

 

Druhé místo patří Davidu Královi z BOHEMIA SEKTU, který získal titul Sommelier ČR v letech 2015 a 2016. Do finále soutěže se po dlouhé době dostala žena, Libuše Vrbová z vinařství U Vrbů v Hustopečích, která se umístila třetí.

„Byla jsem hodně nervózní, ale snažila jsem si to užít, protože je to krásná soutěž. Zúčastnila jsem se teprve podruhé, vůbec jsem s tím nepočítala. Jsem převážně vinařka, takže znalosti o zahranicíních vínech získávám studiem a v rámci cestování,“ komentuje svou účast po vyhlášení vítězů.

 

Sommelieři museli v průběhu soutěže zvládnout znalostní kvíz, slepou degustaci, verbální identifikaci vzorku a servis sektu či vína včetně doporučení pokrmu. Tři soutěžící, kteří postoupili do večerního finále v Rudolfinu, museli navíc předvést i komunikaci s hosty a také náročnou disciplínu snoubení vín s pokrmy dané oblasti.

„Jubilejní 20. ročník soutěže potvrdil stoupající úroveň znalostí sommelierů, velmi potěšující zprávou je, že se do finále opět probojovala sommelierka. Všichni soutěžící, včetně finalistů předvedli úžasný výkon v honosných prostorách Dvořákovy síně Rudolfina,“ hodnotí letošní finále Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR. 

TROPHÉE BOHEMIA SEKT TALENT

Osmnáct studentů z Česka a ze Slovenska se  v Plzni utkalo o titul BOHEMIA SEKT TROPHÉE TALENT. Ve velice vyrovnané soutěži pro začínající sommeliery nakonec zvítězil Vladimír Přibáň z domácí Hotelové školy Plzeň. Na druhém místě skončila slovenská studentka Miriama Habettová (SOŠ Hotelových služieb a obchodu, Nové Zámky), třetí místo obsadila Anna Rieckelová (Hotelová škola Plzeň).