Mariya Akulovich

Mariya Akulovich

Vinobile s.r.o., jednatel

K profesi jsem přišla ze svého koníčku. Věřím, že víno a kuchyně jsou indikátory rozvoje společnosti. A someliér je povolání v popředí pokroku.

Chci, aby celý svět věděl, jak nádherná jsou česká vína!

Miluji Moravu pro její špičková vinařství a geniální vinaře.

Kateřina Albrechtová

Kateřina Albrechtová

Kohout na víně v Brně, sommelier

Sommelierství mi po osobní stránce přináší především radost a seberozvoj. Taky poznání, jak moc se dají chuťové a čichové buňky vycvičit. Co se týče profesionální stránky, bude to rozhodně spousta neocenitelných zkušeností, poznávání inspirativních lidí. A možná taky trošku stres, třeba právě ze soutěží. Ale to je zase překonávání svých hranic a limitů, a to dávám jako plus k osobní stránce!

Těžká otázka! Asi sama neznám přesnou odpověď. Rozhodně být co nejlepší. Nikdy se nepřestat vzdělávat v tomto oboru. A taky dělat sommelierstvím lidem radost.

Bez váhání Morava. Morava a víno k sobě neodmyslitelně patří. Pro mě Morava znamená víno, nekonečné vinohrady, krásná místa, folklor a to všechno miluju. A hlavně to pro mě znamená domov, a co může být výjimečnějšího?

Patricia Bačová

Patricia Bačová

Privátní sommelier

Somelierstvo prináša rôzne výzvy, či už sa to týka hostí, ktorí sú každým rokom  rozhľadenejší, alebo somelierskych súťaží. Je náročné  získavať či udržiavať si vedomosti, neustále ochutnávať, rozvíjať svoje schopnosti pri rôznych degustáciach, vyhradiť si čas na učenie, ale zároveň aj aktívne pracovať, organizovať degustácie a robit večerný servis. Môžem povedať, že somelierstvo je môj životný štýl, pri ktorom veľa cestujem a stretávam veľa zaujímavých ľudí, ktorí ma dokážu inšpirovať a motivovať k ďalším osobným výzvam.

Môj someliersky sen… Je to skôr prianie, aby som dokázala držať krok so špičkovými someliermi.

Morava, veľmi rada sa vraciam do Lednic, kde aj študujem a kde sa cítim ako doma, tiež  Velké Bílovice – Hradištěk, pre krásny výhľad na tamojšie vinohrady. Tá atmosféra z vinohradov človeka priam ponúka naliať si pohár Rizlingu.

Tomáš Čížek

Tomáš Čížek

Vinařství Málek Valtice, sommelier

Sommelierství je poznávání a objevování. Objevovat nové vína, bavit se s přáteli, co se tomu, či onomu vinaři podařilo, a jak to s vínem zamýšlel. To je vášeň. A i když myslíte, že jste ochutnali všechna vína, co Vás zajímala, přijde nový ročník a můžete objevovat znovu.

V zaměstnání dělám degustace pro lidi s velkou škálou znalostí o víně. Někdy vysvětluji rozdíl mezi suchým a sladkým vínem, někdy se dostaneme do jemných detailů. A mým snem, nebo spíše přáním je to, aby si každý z této konverzace odnesl nějakou informaci, příjemný pocit a aby mu víno dělalo ještě větší radost než doposud.

Všechny oblasti jsou něčím zajímavé a jako lokální patriot doporučuji tuzemská vína raději, než vína ze světa. Ale mému srdci bude vždy nejblíž oblast Velkopavlovická a svazek obcí Modrých Hor, jelikož z jedné, z té nejvýše položené, pocházím.

Tomáš Hanel

Tomáš Hanel

Vinograf Praha, sommelier

Jednak vnímám tuto profesi jako osobní cestu sebevzdělání ve světě nápojů a gastronomie, ale především jako poslání, jehož hlavním cílem je uspokojit rozmařilé potřeby lidí, a k tomu jim poskytnout co nejvíce relevantních informací a perfektní servis.

Být maximálně užitečný, tedy co nejlépe využít svých znalostí a dovedností. Pak by bylo krásné získat uznání kolegů, dostat se na špičku v oboru a dosáhnout úspěchu na mezinárodní úrovni. Procestovat za vínem kus světa. To je můj cíl.

Narodil jsem se v Praze a vinice v naší metropoli jsou mi tak nějak blízko, pokud volit ale jen jednu oblast nebo spíše podoblast, tak Mikulovskou. Vlašáky z okolí pálavských vrchů mají moje největší sympatie z tuzemských vín.

Ondřej Jansa

Ondřej Jansa

Vinný bar Bokovka, sommelier

Víno je pro mě radost a vášeň. Je to nekonečná cesta poznáním. Každý den se učím nové věci. Díky vínu jsem poznal spoustu skvělých lidí rozdílných kultur a regionů.

Navštívit a prochutnat ikonická jména na Loire a Rhone. (Clos Rougeard, Nicolas Joly, Edmond Vatan,  – J.L. Chave, Thiery Allemand, Henri Bonneau, Rayas).

Polohy kolem Labe na severu Čech mě vždy fascinovali (Žernoseky, Liběchov)- v této oblasti vidím velký, bohužel lehce nevyužitý potenciál díky strmým svahům, opukovému podloží a bohatým kyselinám.  Zároveň jsem Mělničák 🙂

Jan Kastner

Jan Kastner

Restaurace Brloh barbecue, sommelier

Být sommelierem mi přináší všeobecný přehled a to nejen o víně, ale i kultuře a historii. Na profesionální úrovni jsem si jistější, jelikož mám díky této práci větší přehled. Na cestě za poznávání vína jsem potkal již spousty úžasných a zajímavých míst a lidí, a proto jsem velice rád, že jsem sommelier.

Mám dva a snad si je postupně budu moct splnit – nemusí být nutně v tomto pořadí – takže jednou bych si určitě rád otevřel svůj wine bar a ten další je vyhrát v Bohemia sekt Trophée.

Nemam čistě jednu oblíbenou oblast v České republice. Dnes už naši vinaři daleko více pracuji s odrůdami a místem, a proto vznikají už výborná vína po celém našem malém vinařském území.

Denisa Kolaříková

Denisa Kolaříková

Bohemia Sekt s.r.o. Hlavní sommelier – specialista gastronomie

Líbí se mi rozmanitost tohoto oboru. Jak chuťové poznávání, tak zeměpisné znalosti a poznávání osobností, které za sebou mají zřetelnou stopu skvěle odvedené práce. V tomto vidím velkou příležitost, jak zhodnotit nejlépe dosažené znalosti na trhu práce.

Ochutnat všechna skvělá vína světa. Samozřejmě postupně 🙂

Přestala jsem preferovat určitou oblast, a to z toho důvodu, že mě vždy překvapí víno z jakékoliv jiné, tak místo preferencí jdu za vlastním poznáním.

Jiří Lupínek

Jiří Lupínek

MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o., Sommelier

Směr jakým se vydat, životní poslání, poznáte hodně skvělých lidí, vín a mnoho zážitků.

Vyhrát Bohemia Sekt Trophée – Mistrovství ČR.

Morava, Znojemská podoblast, krajina, lidé, nádherné vinice, svěží aromatická a kořenitá vína.

František Macháček

František Macháček

Restaurace Element Brno, sommelier

V osobním, určitě pomáhat vinařům ve sklepě a na vinohradu, kde se člověk hodně dozví a vzdělá. V profesním být mezi hostem a vinařem v komunikaci a předávat informace dál. Sommelierství je bezedná studnice informací.

Snů je hodně a pomalu se plní, ale určitě projet co nejvíce vinařských zemí.

Všechny oblasti, podoblasti jsou v něčem výjimečné, mají svá kouzla, takže nemám preferenci jen jedné z nich.

Ondřej Netík

Ondřej Netík

Restaurace La Fattoria, sommelier

Baví mě neskutečná rozmanitost světa vína, která kombinuje zábavu, práci, cestování, zeměpisné a biologické poznání a spolu s dobrým jídlem velké potěšení. Je to pro mě otázka životního stylu a na profesní úrovni jasná volba.

Procestovat zásadní světové vinařské oblasti a ochutnat s místními vinaři ty nejlepší vína a ještě za to být štědře placen 🙂

Je to Morava a její krásná příroda a tradice. Speciálně Mikulovská podoblast a okolí Pálavy, kde je podle mě i největší koncentrace našich top vín.

Tomáš Novák

Tomáš Novák

Zátiší group, Head Sommelier

Po profesní stránce mi sommelierství přináší touhu se pořád učit něco nového a objevovat neuvěřitelně pestrý vinařský svět. A osobně mi přináší spoustu nových přátel a možnost cestovat a poznávat nová místa.

Návštěva s ochutnávkou ve vinařství Domaine de la Romanée Conti.

Okolí Pavlova je pro mě jedno z nejkrásnějších míst a pak asi Litoměřicko, kde máme chatu a kde jsem trávil pravidelně léto.

Martin Parýzek

Martin Parýzek

Californianwines.eu, sommelier

Svět vína je nekonečné poznávání vinařských regionů a stylů vín. Díky této profesi objevuji vína, která si poté rád užiju i doma s rodinou, nebo přáteli. Cesta k sommelierství je trnitá, ale krásná v tom, že po každém studiu, či směně v restauraci většinou následuje sklenka dobrého vína.

Mým sommelierským snem je dovršit studia organizace poskytující sommelierské kurzy.

Oblíbenou vinařskou oblastí je Morava, podoblastí Mikulovská a obcí Pavlov. Pavlov je první vinařská obec, kterou jsem na Moravě navštívil, mají zde vinařství moji oblíbení vinaři a nabízí i úžasná panoramata z hory Děvín.

Slavomíra Raškovič

Slavomíra Raškovič

Restaurace Gašperov mlyn, sommelier

Na somelierstve ma baví najmä párovanie vína a jedla. Ten pocit, keď hosťovi odporučíte víno, ktoré mu chutí a jedlu otvorí novú dimenziu, je úžasný. Keď nájdem „dokonalú“ kombináciu vína a jedla, je to pre mňa neopísateľný pocit, ktorý chcem dopriať každému.

Môj každodenný someliersky sen je priniesť hosťom radosť z vína a návštevy našej reštaurácie. Môj sen je však aj jedného dňa reprezentovať svoju krajinu na medzinárodnej somelierskej súťaži, ale určite ma teší akékoľvek moje zlepšenie.

Tohto roku som mala možnosť navštíviť Jižní Moravu a neviem si ani vybrať, ktorá podoblasť je pre mňa najkrajšia. Každá z nich mala niečo do seba, zaujala ma rôznorodosť a krása vín, milí ľudia, romantická architektúra, ale aj skvelé jedlo a úchvatné prírodné scenérie.

Milan Rusnák

Milan Rusnák

Restaurace DECO, sommelier

Sommeliérství naplňuje můj život touhou po neustálém poznávání nových kultur vín a jejích terroir, objevování vůní a chutí, které nám poskytuje matka příroda v různých koutech světa, vnímám tuto příležitost jako dar a povolání snů.

Můj sen je založit si vlastní vinici a vyrábět skvělá vína, která budou šířit radost a potěšení, například v dokonalém a nezapomenutelném snoubení s lahodnými pokrmy.

Mým častým a nejoblíbenějším cílem cest za skvělým vínem je v mikulovské vinařské podoblasti mimo jiné také obce Sedlec, Dolní Dunajovice, Pavlov, Perná, Dolní a Horní Věstonice, Novosedly nebo Brod nad Dyjí. Je tu skvělé klima a vápencové podloží, které skýtá vynikající podmínky pro výrobu mého oblíbeného ryzlinku vlašského.

Nikol Štěpánková

Nikol Štěpánková

Restaurace Chateau Petit, sommelier

Sommelierství mi přináší především radost. Nejlepší ze všeho je úsměv spokojených hostů, kterým doporučené víno chutná a je přesně to, co si představovali. Každá další degustace nebo setkání se sommelierskými kolegy mi vždy vykouzlí úsměv na tváři a mohu si tak rozšířit své obzory v sommelierství a v jejich vinařském světě. Vydat se cestou sommeliera s sebou přináší neustálé rozšiřování svých znalostí a zkušeností v dané oblasti, a to mně naplňuje. Je to povolání, které nezakrní a pro člověka, který miluje víno je prakticky nemožné, aby ho práce sommeliera přestala bavit.

Mým největším sommelierským snem je mít možnost procestovat veškeré světové vinařské oblasti a rozšířit si své znalosti o daných vínech a oblastech. Až ve chvíli, kdy člověk uvidí určitou zem, podnebí a vinice, tak pochopí vše, co se píše v teorii. Mimo jiné mým aktuálním snem je vypracovat se a stát se sommeliérem České republiky.

Mou nejoblíbenější vinařskou oblastí je rozhodně Morava, která je domovem dobrého vína. Je to místo, kde jsem se díky práci setkala se spoustou skvělých vinařů a mohla tak nahlédnout do jejich vinařství, sklepů a trochu i do jejich života.
Kdybych měla být konkrétnější, co se oblasti a podoblasti týče, zamilovala jsem si Mikulovsko a jejich typické Ryzlinky vlašské ze skvělých poloh jako Železná, Kotelná, Goldhamer nebo Purmice. Stejně tak skvělé i Ryzlinky vlašské z Březí a Dunajovských kopců.

Olga Uvarová

Olga Uvarová

Praga interesno – OSVČ, sommelier

Přináší mi dovedností, poznání, ale i způsob, jak vnímat rozmanitost života, a objevovat bohatství příběhů ukrytých nejen ve sklenicích. V praci je pro mě klíčem k nekonečným možnostem. Pomáhá mi vytvářet zážitky, které spojují umění, kulturu a víno.

Mým snem je spojit svět vína s uměním, historií a kulturou. Chci, aby mé projekty „České dějiny se skleničkou vína“, „Víno v umění“ a další, zářily a spojovaly lidi, přinášely jim radost z chutí a poznání.

Oblastí je určitě Morava. Je to výjimečná kombinace rozmanitého terroiru, unikátních odrůd, inovací a bohaté historie. Ale mojí oblíbenou podoblastí je Znojemská. Je to moje Srdeční záležitost. Je to místo, které mě vždy fascinuje a inspiruje.

Natálie Válková

Natálie Válková

Vinařství Válka, sommelier

V sommeliérství jsem objevila obor, který mě baví, naplňuje a neustále nabádá k učení se a objevování něčeho nového. Zároveň mi umožňuje posouvat vlastní hranice a neustále na sobě pracovat. A samozřejmě ochutnávat spoustu skvělých vín! Je to práce snů!

Postupně se vypracovat mezi českou sommelierskou špičku. A do budoucna třeba i mezi tu světovou. Je to rozhodně běh na dlouhou trať, ale pro mě je důležité nedávat si nízké cíle. Jenom tak, se člověk může posouvat stále dopředu.

Jednoznačně Morava! Do krás jižní Moravy jsem se zamilovala přibližně před sedmi lety a tehdy by mě ani ve snu nenapadlo, že si za manžela vezmu vinaře a Morava se tak stane i mým domovem. Nyní společně vedeme naše rodinné vinařství Válka v Nosislavi.

Pavol Velič

Pavol Velič

WorldBrands s.r.o., sommelier, key account manager

Díky sommelierství jsem měl možnost navštívit zajimavé vinařské regiony a oblasti, seznámit se s filozofií přípravy vín u  vinařů, poznat lokální gastronomii, navázat a vytvořit nová trvající přátelství a mimo jiné také získat nadhled a porozomění pro mnohé styly vín.

Můj sommelierský sen byl potkat se s jednou velkou osobností sommelierského světa. Tento sen zůstane snem navždy a proto můj nový ‚sen‘ , dnes už postupně realizovaný, je každý den objevovat nová zajímavá vína a sdílet je s přáteli. Život je plný zajímavých překvapení, že?

Jednoznačně ta česká. I přesto, že je naší nejmenší oblastí, dokáže nabídnout svébytná a pro tuto oblast velmi osobitá vína na rozmanitých podložích.